Митр. Антоній Сурозький: Вхід Господній до Єрусалиму

"Свята бувають різні.

Зараз ми зустрічаємо свято Входу Господнього в Єрусалим; це один із найтрагічніших свят церковного року. Здавалося б - усе в ньому торжество: Христос вступає у Святій Град; зустрічають Його тріумфуючі натовпи народу, готові з Нього зробити свого політичного вождя , які очікують від Нього перемоги над ворогом, ще бо тут є щось трагічне? На жаль, є! Тому що все це торжество, все це радість, всі ці надії побудовані на непорозумінні, на нерозумінні, і та ж сама юрба, яка сьогодні кричить: "Осанна Синові Давидовому!", тобто, "Красія, Сину Давидів, цар Ізраїлів", в декілька днів повернеться до Нього ворожим, ненавидить особою і буде вимагати Його розп'яття. Що ж трапилося? Народ Ізраїлів від Нього чекав, що, вступаючи в Єрусалим, Він візьме в свої руки владу земну; що Він стане очікуваним Месією, Який звільнить Ізраїльський народ від ворогів, що скінчилася буде окупація, що переможені будуть супротивники, отмщено буде всім. А замість цього Христос вступає в Священний Град тихо, простуючи до Своєї смерті ... Народні вожді, які надіялися на Нього, повертають весь народ проти Нього, Який їх у всьому розчарував: Він не очікуваний, Він не той, на якого сподівалися. І Христос йде до смерті ... Але що ж залишається одним, і що заповідає нам Христос Своєю смертю? Протягом саме цих днів, кажучи народу про те, якою буде їхня доля, коли вони пройдуть повз Нього, не пізнавши Його, не пішовши за Ним, Спаситель Христос говорить: Се, залишається будинок ваш порожній; відтепер порожній ваш храм ; порожній ваш народний дім; спорожніла душа; спорожніли надії: усе перетворилося на пустелю ... Тому що єдине, що може перетворити людську пустелю на квітучий сад, єдине, що може дати життя тому, що інакше - попіл, єдине, що може зробити людське суспільство повноцінним, єдине, що може допомогти людського життя прагнути повноводною річкою до своєї мети, - це присутність Живого Бога, що вічне утримання всьому тимчасовому: той Бог, що настільки великий, що перед Ним немає ні великого, ні малого, а в якомусь сенсі все так значно - як перед любов'ю: найдрібніші, непомітні слова так дороги і значні, а великі події іноді так мізерні в таїнстві любові. "(далі)

Запись опубликована в рубрике Одним словом це чуже. Добавьте в закладки постоянную ссылку.